6. Rit op rit

4 juni 2026 - Ramvik, Zweden

Woensdag 3 juni: Van Hallstahammar naar Bönan (ca 170 km)

Volgens plan vertrokken we zoals gebruikelijk mooi op tijd van onze camperplek bij Hallstahammar. Ik vergat nog te vertellen dat het beeldmerk van Hallstahammar een smidshamer is. Dat komt omdat er een bloeiende industrie was op basis van de ijzererts die via het kanaal waar we aan stonden werd aangevoerd. Dat kanaal is in de 19e eeuw gegraven en kent talloze sluizen. Het was helemaal in onbruik geraakt maar inmiddels weer bevaarbaar voor de pleziervaart.

Ed had vandaag voor het eerste deel een toeristische route uitgezet. Het liep inderdaad door een prachtig landschap maar ik was blij dat ik niet achter het stuur zat. De weg was mij te smal maar gelukkig niet druk. Wel kwamen in een tijdsbestek van nog geen 10 minuten ons 5 politieauto’s tegemoet. Dan ga je toch denken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Maar ze voerden geen zwaailichten dus misschien is er gewoon een hoofdbureau in de buurt vanwaar alle agenten hun eigen route moeten gaan volgen of wie het weet mag het zeggen.

In Bönan stonden we weer op een ‘vrije’ camperplaats vlak bij zee. Naast ons nog twee Nederlandse campers waar een gezellig praatje mee gemaakt werd.        ’s Middags hebben we een wandeling over de daarachter gelegen Gräberget gemaakt. Gezien de uitspraak deed me dat denken aan de Grebbeberg bij Rhenen. Die lag zo ongeveer in de achtertuin van waar ik mijn jeugd doorbracht. Ook daar kun je mooie wandelingen maken met vergezichten over de Betuwe. Die vergezichten kregen wij hier ook maar dan over de zee waar een grote boot door een loodsboot het open water in geloodst werd.

Donderdag 4 juni: van Bönan naar Ramvik (300 km)

De bedoeling was om vandaag in Bönan een fietstocht te gaan maken van ca 50 km. Maar helaas bleek het weerbericht t.o.v. gisteren flink verslechterd. Er zou een regenfront passeren en al in de ochtend voor behoorlijk wat regen zorgen. Tja, we houden wel van fietsen maar ons nat laten regenen hoort daar niet bij. Tijdens het ontbijt zag het er nog redelijk goed uit en Ed besloot om eerst nog een uurtje te gaan vissen. Dat bleek ook hier prijsschieten te zijn. Het was uitgooien en ophalen…..allemaal kleine visjes met uitzondering van één mooie voorn. Te veel van het goede is ook niet leuk dus hij hield het tegen 9 uur voor gezien. Een tweede bak koffie en daarna gingen we inpakken voor een lange rit, overwegend over de E4, de doorgaande autoweg naar het noorden. Noordkaapreizigers gebruiken o.a. deze route om op te kunnen schieten. Onder een zwaar bewolkte hemel en af en toe wat regen, zag het er allemaal minder aantrekkelijk uit. Maar we konden goed doorrijden, want ook al belandden we in een wat dichter bevolkt deel van Zweden m.n. rond Sundsvall, echt druk werd het nooit. Na ruim 250 km zagen we dat het ging opklaren en zo arriveerden we dus onder relatief zonnige omstandigheden tegen half 3 uur op onze volgende stek in Ramvik op Snibbens Camping, waar we toch ook weer een mooie plaats kregen toegewezen aan het water. Daar hebben we de middag doorgebracht. Nu moet je niet denken dat we daar in onze korte broek buiten konden zitten in het zonnetje. Er stond en staat een stormachtige wind en die is niet warm! Maar het is wel mooi om de witte koppen op de golven van het water te zien. Helaas zit het weer ook hier morgen wel in een dip. We wachten af en blijven hier nu echt wel twee nachten staan om het schema van Ed niet helemaal in de soep te laten lopen.

Ik heb in ieder geval gebruik kunnen maken van de wasmachine en de droger. Alles ligt weer schoon in de kastjes.