5. Een galavoorstelling
31 mei 2026 - Rotterdam, Nederland
Zaterdag 30 mei: Van Kivik naar Kalmar (ca 240 km).
De rit naar Kalmar verliep voorspoedig. We hadden een camperplaats op een groot parkeerterrein net buiten Kalmar, onder de grote brug naar het bekende eiland Öland. Die brug mag er zijn! Je zou denken dat er zeeschepen onderdoor moeten kunnen varen. Het geluid van erover rijdende auto’s was ook niet mis trouwens maar het plekje was mooi en zeker ‘s avonds toen we in de camper zaten, hadden we er eigenlijk geen last van.
Ons doel was om ‘s middags op de fiets het centrum van Kalmar te ontdekken en speciaal het kasteel van Kalmar. Dat kent een lange geschiedenis van fortificatie vanaf midden 16e eeuw. De ene na de andere Zweedse koning bouw- de het uit tot een bijna onneembare vesting.
In het centrum staat de dom van Kalmar. Natuurlijk ging ik even een kijkje nemen maar keerde onmiddellijk om toen de kerk half vol zat met mensen en de een na de ander binnenkwam op zijn paasbest gekleed en soms cadeautjes of bloemen in de hand. Wat bleek? Deze zaterdag waren er twee ‘konfirmation’ diensten; ‘s morgens om 11 uur en ‘s middags om 14.00 uur en ik stapte een kwartier voor tijd binnen. Ik denk dat ‘konfirmation’ net zoiets is als ‘belijdenis’ in de protestante kerk. Een bevestiging als lid van de gemeenschap van de kerk. In ieder geval was het niet het goede moment om de kerk te bekijken.
Vanaf het Domplein liepen we een gezellige winkelstraat door met tal van druk bevolkte terrasjes. De mensen nemen het er hier ook wel van met het mooie weer. Vervolgens liepen we naar het écht oude deel van Kalmar door een heel mooi park. Daar wemelde het van jonge dames in Gala-outfit. Vaak vergezeld door een keurig in pak en das gestoken jongeman. Er werd volop geposeerd voor de rododendrons en andere idyllische plekjes en de trotse papa’s en mama’s legden het allemaal vast. Ik heb heel wat rose outfits gezien. De meeste met volkomen blote schouders. Nou, dat kon ook maar net want stel je voor dat het een dag met regen en amper 14 graden zou zijn geweest. Een enkeling had zich uitgedost in een Sisi jurk met heel veel lagen tûle. Als je die jonge snoetjes eronder zag…..helemaal hun dag als prinses! Ook in Zweden zijn de examens kennelijk afgerond en dat moet gevierd worden door de lieve jeugd.
Het kasteel was eveneens de moeite waard. Ook daar was het feest. Nu vanwege een huwelijk en natuurlijk moesten er van het bruidspaar mooie plaatjes geschoten worden. Wil je meer over de geschiedenis van dit kasteel weten dan verwijs ik je graag naar wikipedia. ‘s Avonds hebben we nog een mooie avondwandeling gemaakt over het terrein achter de parkeerplaats en langs het water. Zie de foto’s.
Zondag 31 mei.
Van Kalmar naar Gryt (ca 250 km)
De afgelopen dagen hebben we het om 22.00 uur helemaal gehad met de dag en laten we het hefbed in de camper graag zakken. We slapen dan ook vrij snel in en met de bekende sanitaire onderbrekingen die je als oudere allemaal wel kent, kom je al gauw aan 7 à 8 uur bedtijd en reken maar uit. Om 6 uur is het reveille en mooi geweest. Eerst nog een kop thee, nog wat tijd rekken maar we zaten vroeg aan het ontbijt en waren al om 07.45 uur op pad.
De rit verliep op rolletjes. Zondag, dus geen vrachtverkeer, en vast ook veel Zweden die lekker uitslapen. Wel werden we geconfronteerd met een wegafsluiting op de E22. Daar wordt over een flink traject van een twee-baans weg er één met drie banen gemaakt wat de veiligheid sterk vergroot. Daarvoor moeten heel wat stenen verpulverd en verplaatst worden. Het leverde ons een wegomlegging op van ca 20 km. Geen straf want we reden door een heel aantrekkelijk landschap. Rond 11.30 uur arriveerden we op onze bestemming aan de haven van Fyrudden, vlak achter Gryt. Hier kunnen we profiteren van de haven faciliteiten: toilet en douche én een verwarmde ruimte waar we onze fiets accu’s en deze laptop kunnen opladen. We staan helemaal alleen direct aan het water waar we behalve van een mooi uitzicht kunnen genieten van een moeder zwaan met een zwik pulletjes, bezige zwaluwen en, niet onbelangrijk, vissen.
Vanmiddag hebben we op de fiets de omgeving verkend. Het moet hier ’s zomers heel wat drukker zijn dan op dit moment. Er staan heel wat fraaie huizen die niet bewoond lijken te zijn. Een tweede huis voor de rijkere Zweed wellicht.
Ed gooide vanavond voor het eerst zijn hengel uit. Dat was aan de lopende band ophalen. Even andere koek dan de Biezenplas in Vragender……
We zitten 200 km verder naar het noorden. Het was na een bewolkt begin van de dag opnieuw stralend weer, maar wel met een veel frissere luchttem- peratuur. Vandaag liep het nog op tot 20 graden, maar morgen zakt het naar 18 en daarna nog een paar graadjes. Regen wordt er nog niet verwacht. Er geldt hier zelfs een sproeiverbod voor de tuinen.

Succes met jullue trip.Hier is het weer iets koeler geworden met kans op buien.